Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Junior

Sien Versteyhe - België, 2012

De documentaire vertelt het verhaal van het Gentse bokstalent Jean-Pierre ‘Junior’ Bauwens: wereldkampioen lichtgewicht klasse jeugd, en oudste uit een minder bedeeld gezin van zeven kinderen waarvan er vier aan autisme lijden. Gehuld in een T-shirt met daarop ‘All 4 mom’ vecht Junior niet alleen voor de overwinning maar ook voor een financieel beter leven. Het gevecht wordt bijna onmenselijk als Juniors vader per ongeluk wordt doodgeschoten door Juniors autistische broertje.

Sien Versteyhe (Gent, 1981) wilde een film maken over doorzettingsvermogen. Ze volgde de vechter twee jaar lang. Aan het eind van haar project voltrekt zich het tragische drama. Versteyhe stelt in de film Junior geen vragen en gebruikt geen opsmuk. Zij behandelt op een intelligente en rauwe manier haar thema. Daarbij laat ze tegelijkertijd de voor- en achterkant van de bokswereld, met daarin gedreven sporters en gehaaide managers, zien. Dat maakt Junior misschien wel de beste non-fictie boksfilm aller tijden.

Documentaire Junior in de pers!
interview met Junior, De Kruitfabriek (VIER) 13/2/2013

interview met Walter van Steenbrugge, De Kruitfabriek (VIER) 18/01/2013

interview met Sien en Junior, Café Corsari (EEN) 23/10/2012

Junior

Sien Versteyhe - België, 2012

Educatief:

In 2012-2013 gaven we deze bijzondere documentaire een speciaal plekje in ons programma d.m.v. een filmproject. Scholen konden de documentaire bekijken in een filmzaal naar keuze of de dvd huren voor in de klas. Nadien konden de leerlingen in gesprek gaan met regisseur Sien Versteyhe. Ook blikten we een beeldinterview in met Sien en Junior. Dit filmproject is ondertussen afgerond. Wil je Junior toch nog bekijken met je leerlingen? Dat kan! De dvd kan aangekocht worden via Dalton Distribution. Het beeldinterview kan je hier bekijken. De educatieve affiche bij het project kan je hieronder downloaden.

JUNIOR-AFFICHE
We ontwikkelen een educatieve affiche voor deze bijzondere documentaire. De affiche kan je hieronder downloaden. Ook zorgen we voor een oplage gedrukte exemplaren om in je klas of leraarskamer op te hangen.
Stuur ons een mailtje indien je een (of meerdere) exemplaren wenst!

INTERVIEW MET REGISSEUR SIEN VERSTEYHE
Op Zuiddag in oktober 2012 waren 5 leerlingen van het secundair onderwijs aan het werk bij Lessen in het donker. Ze kregen de functie van programmator-voor-één-dag en kregen 3 films te zien, die ze daarna tijdens een rondetafelgesprek met ons kritisch beoordeelden. Eén van die films was Junior. Na de vertoning van de film was Sien erbij en gingen de leerlingen met haar in gesprek. De weerslag daarvan kan je hieronder alvast downloaden.