Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

What about Eric?

Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch - België, 2014

De energieke Eric Kabongo, een jonge Congolese Belg, droomt van een muziekcarrière. Onder het alias ‘Krazy-E’ probeert hij naam voor zichzelf te maken. Zijn droom komt echter in conflict met de harde realiteit en een verleden dat hem achtervolgt.
In dit integer en eerlijk relaas vertelt Eric de kijker hoe hij als 12-jarige Congolees aankwam in België. Hoe hij zijn eigenheid en roots probeert om te buigen naar de verwachtingen in de samenleving. Hoe hij kijkt naar de mensen rondom hem. En omgekeerd, hoe zien zij hem?
Als kijker maak je een reis doorheen het hoofd van Eric, de plaats waar droom en realiteit samenkomen en frustratie in enkele tellen kan omslaan in woede. Een aangrijpend portret…

What about you? Welke droom jaag jij na? Is die realistisch? Welke struikelblokken liggen er op je weg? Welke kansen krijg je of kan je zelf creëren? Raak je soms verstrikt in een vicieuze cirkel? Universele vragen die je kan terugkoppelen naar je leerlingen.
Dit is een film met een warm hart, magistraal in beeld gebracht (openingsscène!), in de bescheiden vertelling toch soms zéér betekenisvol, vol grappige elementen (de grote sportschoen, de fotoshoot, rijles…). Aanleiding genoeg voor een boeiend gesprek met je leerlingen. Daarvoor kan je de openings- en slotscène aangrijpen als opstart.

What about Eric?

Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch - België, 2014

Educatief:

Jaarlijks realiseert Lessen in het donker een project bij een Vlaamse documentaire. Een filmgenre dat vaak onderbelicht wordt, maar de laatste jaren een grotere productie kent en gelukkig ook meer aandacht krijgt. Voor schooljaar 2014-2015 kozen we voor What about Eric? en hopen met deze film veel jonge mensen te beroeren.

We maakten geen lesmap, maar geven je als leerkracht een aanzet via deze affiche (te downloaden onderaan de pagina). We tippen jullie vooral om één van de twee filmmakers of Eric Kabongo zelf uit te nodigen in de klas. De beste vorm van filmeducatie is het woord aan hen te laten.

BEKIJK DE FILM MET JE KLAS
In een filmzaal of in de klas
Je kan kiezen voor een vertoning in een bioscoop of cultuurcentrum naar keuze. Daarbij is de ticketprijs per leerling afhankelijk van de filmzaal.
Of je kan de dvd huren bij Lessen in het donker. Dan bedraagt de prijs € 1,5 per leerling.
Op de dvd staat naast de documentaire ook een kort beeldinterview met de filmmakers en Eric Kabongo.

TE GAST IN DE FILMZAAL OF IN DE KLAS
Eric Kabongo / Q & A of workshop muziek & rap
Eric komt met plezier langs om te praten over de film, zijn muziek en leven. Pak je het graag actiever aan, kies dan voor een workshop rap. Eric bereidt iets voor op maat van je klas.
Regisseur Ruben Vermeersch of Lennart Stuyck
Deze twee jonge en gedreven filmmakers vertellen graag over hun passie voor film, het maken van deze documentaire, hun plannen en dromen voor de toekomst.

Kostprijs: € 150 voor de aanwezigheid van één van bovenstaande gasten voor een nagesprek.
Een gesprek duurt ca. 30 minuten
Prijs exclusief verplaatsingskosten en btw.
Voor een workshop wordt een prijs op maat gemaakt, afhankelijk van uw wensen.

INFO & BOEKINGEN
Lessen in het donker
Manon Billiet – 050 34 91 93 – manon@lesseninhetdonker.be
Wil je de film graag eerst zelf bekijken? Vraag een screeninglink bij ons aan.