Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Brussels Wild

Bernard Crutzen - België, 2014

Doelgroep(en):
LO 2e graad
LO 3e graad
SO 1e graad
SO 2e graad
SO 3e graad

Genre(s):
Documentaire

Thema(s):
Natuur en milieu
Burgerzin

Nederlands gesproken
52 min.

Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen : “Wat doe jij hier?” Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: “En jij, wat doe jij hier in Brussel? Is de stad wel iets voor jou?” Dezelfde vraag gaat ook op voor de slechtvalken, de padden in de fonteinen, de ringslangen en de kevers in de hoofdstad. De film onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven?

Bij deze documentaire hoort een educatieve affiche én een extra lesfiche met creatieve en interactieve tips om rond de film te werken! Milieueducatie is daarbij de rode draad. Andere elementen die aan bod komen zijn het in beeld brengen van dieren, de soundtrack van de stad versus die van de natuur enz.

De omkadering is afgestemd op het basisonderwijs, maar de film past zeker ook in bepaalde vakken of richtingen van het secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs, projecten rond ecologie & milieu.

Feedback van Lieve Van Egghen, VBS De Klimop uit Sint-Gillis-Waas
“De mooie en leerrijke dvd heeft de ogen van de leerlingen geopend en hun blik is hierdoor duidelijk verruimd. Op deze manier wordt ‘biodiversiteit’ vanuit een andere ooghoek belicht en staan zij ook stil bij de biotoop van een dier. Omdat dit zoveel aansluiting vond bij mijn leerlingen en omdat hun denken zo wordt gestimuleerd, ga ik dit materiaal nog enkele jaren gebruiken!”

Brussels Wild

Bernard Crutzen - België, 2014

Educatief:

EDUCATIEVE AFFICHE EN EXTRA LESFICHE

We ontwikkelden een educatieve affiche (zie downloads onderaan) met een aantal tips en doe-opdrachten om met de film aan de slag te gaan.

Als je de film boekt met de klas (in een filmzaal of via de aankoop van het dvd-pakket) ontvang je een extra lesfiche dat verdieping voorziet bij de film en thematiek. De methodieken die in de educatieve affiche vermeld worden met een ‘vosje’ worden in de extra lesfiche grondiger toegelicht.

BEKIJK DE FILM MET JE KLAS IN EEN FILMZAAL

Je kan kiezen voor een vertoning in één van onze locaties. Daarbij is de ticketprijs per leerling afhankelijk van de filmzaal.
Contacteer de locatie voor concrete afspraken. Je ontvangt de extra lesfiche bij het boeken van de film.

BEKIJK DE FILM OP SCHOOL

Je kan de film op dvd aankopen via Lessen in het donker. Bij aankoop van de dvd ontvang je eveneens de extra digitale lesfiche.
info en bestellingen: Manon Billiet – 050 34 91 93.
Kostprijs: €25 voor dvd + digitale lesfiche (verzendingskosten inbegrepen!)