Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Land of Mine

Martin Zandvliet - Denemarken/Duitsland, 2015

Op indringende wijze weet filmmaker Martin Zandvliet een bewust vergeten en beschamend deel van de Deense geschiedenis tot leven te wekken. Het is het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting heeft zijn sporen achtergelaten, zowel aande Deense kust als in de hoofden van alle deelnemende partijen. Onder leiding van de hardvochtige sergeant Rasmussen moeten een aantal Duitse jongens – tegen de afspraken van de Geneefse Conventies in – met gevaar voor eigen leven de stranden weer veilig maken.

De in kraakheldere beelden gevatte, serene Deense kustlandschappen worden regelmatig opgeschrikt door een explosie, wanneer een ondervoede, trillende hand weer een landmijn heeft laten ontploffen. Zandvliet transformeert op subtiele wijze de Duitse tieners van anonieme vijanden tot volwaardige karakters. Hoe bloediger het naoorlogse slagveld wordt, hoe groter het innerlijke conflict van Rasmussen. Dankzij de voortreffelijke acteerprestaties van de gehele cast zindert ieder shot van dit op ware gebeurtenissen gebaseerde drama.

Land of Mine

Martin Zandvliet - Denemarken/Duitsland, 2015

Educatief:

LESMATERIAAL

De lesmap zoomt in op de waargebeurde feiten en legt zo de link naar WO II (vb. Atlantikwall), maar ook naar daarbij aansluitende thema’s die nog steeds actueel zijn zoals oorlogsmisdaden, nationalisme en kindsoldaten. Verder geven we duiding bij de motivatie van de regisseur om deze film te maken en verdiepen we ons in de psychologische evolutie van de personages.

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.