Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Three Generations

Gaby Dellal - Verenigde Staten, 2015

“A family in transition”
Tegen het decor van herfstig New York City ontmoeten we een ongewoon gezin, waarin drie generaties familieleden in een bijzondere symbiose leven. Grootmoeder Dolly (Susan Sarandon) heeft over alles een mening en woont samen met haar minzame vriendin Frances (Linda Edmond), in een huis waar menig muzieklegende vroeger te gast was. Nog iemand die in dat grote huis woont is Maggie, Dolly’s dochter: een alleenstaande moeder die met heel wat onzekerheden worstelt. De jongste telg van de familie is Ray (Elle Fanning), ter wereld gekomen als Ramona. Ray is geboren in een meisjeslichaam, maar beslist op zestienjarige leeftijd tot een geslachtsaanpassende operatie die hem van zijn oude cocon zal bevrijden.

Binnen de hechte familie veroorzaakt de beslissing van Ray aanvankelijk wat rimpelingen, ondanks het feit dat zijn huisgenoten hem steunen. Helaas is hun sympathie niet voldoende: om effectief de definitieve fysieke transformatie te kunnen uitvoeren moet Ray ook nog eens de toestemming krijgen van zijn vader Craig (Tate Donovan), die abrupt het gezin verliet toen Ray nog een kleine baby was. Ray is vastbesloten om zijn vaders handtekening te pakken te krijgen. Maar is moeder Maggie wel bereid om haar zoon in het verleden te laten wroeten?

Three Generations bevat zware thematieken, die dankzij scherpe dialogen en een frisse komische noot toegankelijk worden. Wat volgt is een intiem portret van een liefdevolle familie die in haar geheel klaar is om te transformeren.

“Een authentiek familiedrama, dat ondanks zijn atypische relationele verhoudingen toch een universeel karakter heeft.” (Jared Mobarak, The Film Stage)

“De jonge actrice [Elle Fanning n.v.d.r.] bewijst eens te meer dat ze tot de beste van haar generatie behoort, want ze weet precies Rays tere plek te vinden: enerzijds is hij een zelfbewuste jongen die precies weet wat hij wil, anderzijds is er bij hem ook die panische vrees dat zijn droom niet zou uitkomen.” (Kevin Jagernauth, Indiewire)

“Three Generations zal misschien de geschiedenis ingaan als een film die aan de start stond van een keerpunt in onze cultuur, waarin het afbeelden van transgenders in mainstream media een opmars maakte.”

Three Generations

Gaby Dellal - Verenigde Staten, 2015

Educatief:

Wil je gender, gendertransitie en transgender verder uitdiepen met je klas, contacteer dan Wel Jong Niet Hetero voor een workshop/vorming op school.

1. TRANSWORKSHOP VOOR LEERLINGEN: Net zoals bij andere vormen van diversiteit is het belangrijk jongeren op voldoende jonge leeftijd te informeren, niet alleen omdat ze misschien zelf worstelen met hun genderidentiteit, maar ook om transfobie tegen te gaan en acceptatie in de maatschappij te bevorderen. Klik hier voor meer info en het inschrijfformulier.

2. WORKSHOPS VOOR LEERKRACHTEN: Klik hier voor meer info.

Lessen in het donker maakte in opdracht van distributeur The Searchers een lesmap bij Three Generations. Met deze lesmap kan je vlot aan de slag in de klas. We zoomen in op de productie van de film, de thematiek en de verhaallijn, maar we geven ook interessante filmtechnische duiding. De lesmap wordt doorspekt met weetjes, vragen en methodieken.

Wens je een vertoning van de film bij te wonen? Dan kan je met al je vragen i.v.m. het boeken en vertonen van deze film terecht bij distributeur The Searchers:
Olivier Van den Broeck / olivier@thesearchers.be / +32 3 689 80 47