Met je leerlingen naar de film!

Lessen in het donker wordt JEF

Wie is JEF?
Jekino, Lessen in het donker en Het Jeugdfilmfestival bundelen vanaf nu hun krachten onder een nieuwe naam: JEF.
JEF is jeugd en film. Maar JEF is ook meer dan film.

JEF spoort kinderen en jongeren aan om zelf films te maken: thuis of tijdens workshops. Onze eigen JEF films zijn te bekijken in bioscopen, culturele centra en gewoon thuis, op je televisie. JEF inspireert en faciliteert leerkrachten om met film aan de slag te gaan. En verder stimuleert JEF regisseurs en scenaristen om meer Vlaamse jeugdfilms te maken.

Wat doet JEF voor leerkrachten?
JEF maakt kinderen filmwijs. We zorgen ervoor dat je met de klas naar de beste films kan gaan kijken in vele zalen in Vlaanderen en Brussel, maar we hebben ook een online kanaal waar we straffe kortfilms bundelen. We maken interactieve lesmappen en inspiratieborden en brengen filmmakers in gesprek met je klas. Tenslotte ontwikkelen we vele workshops en installaties die film ademen.

Save the date!
Ben jij ook benieuwd naar wat JEF in zijn mars heeft? Noteer dan alvast 28 en 29 oktober in je agenda. Dan lanceren we niet enkel een nieuwe website boordevol filminfo en -tips, maar presenteren we ook een nieuwe film in de Vlaamse zalen en vieren feest in onze nieuwe thuisbasis, het Antwerpse Zuiderpershuis (Timmerwerfstraat 40, 2000 Antwerpen).

Speciaal voor leerkrachten organiseren we op 30 oktober 2017 op vijf locaties visies van onze nieuwe film. De titel houden we nog even geheim… meer info na de zomervakantie!

JEF kwam tot stand met de steun van het VAF.

Persbericht: Lessen in het donker wordt JEF

Jekino, Lessen in het donker en Het Jeugdfilmfestival worden JEF

Jekino, Lessen in het donker en Het Jeugdfilmfestival worden samen JEF. Deze drie jeugdfilmorganisaties bundelen vanaf nu de krachten onder een nieuwe naam, die staat voor meer expertise, meer slagkracht, een reikwijdte van 360 graden… klaar voor de toekomst.

JEF staat voor jeugdfilm, maar ook voor méér dan film: JEF brengt eigenzinnige jeugdfilms in de zalen, maakt jongeren filmwijs, organiseert festivals en evenementen, spoort kinderen aan om zelf films te maken, gidst doorheen het filmaanbod, betrekt jongeren bij zijn werking, is het scharnierpunt in een nationaal en internationaal netwerk en stimuleert jeugdfilmproductie in Vlaanderen. Dit brede engagement verleent JEF een positie die uniek is in binnen- en buitenland: het ultieme aanspreekpunt voor alles en iedereen die te maken heeft met jongeren, film en nieuwe media.

JEF kwam tot stand met de steun van het VAF, dat van jeugdfilm een prioriteit in haar beleid maakt. Door de jarenlange nauwe samenwerking tussen de drie organisaties is deze fusie een logische volgende stap:
- Jekino: distributeur van kwaliteitsfilms voor kinderen en jongeren, pleitbezorger van kinderfilm in Vlaanderen en voortrekker op het vlak van film- en media-educatie.
- Lessen in het donker: een kwaliteitslabel voor schoolvertoningen met uitgebreide omkadering.
- Het Jeugdfilmfestival: vertoner van exclusieve kwaliteitsfilms en audiovisuele creaties, met festivallocaties in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk.
JEF is nieuw, gloednieuw, en gelooft rotsvast in een gezamenlijke toekomst. Het JEF team nam inmiddels zijn intrek in de nieuwe kantoren in Antwerpen.

Zet alvast 28 en 29 oktober in je agenda. Dan wordt JEF feestelijk gelanceerd, samen met het publiek, onze partners en het hele team. Het feestgedruis zal doorheen heel Vlaanderen te horen zijn, met het zwaartepunt in JEFs nieuwe thuishaven: het Antwerpse Zuiderpershuis.

Persbericht 27/06/2017


Ons programmateam bekeek het afgelopen jaar meer dan 100 films en selecteerde daaruit 22 titels die we met trots aan jullie voorstellen. Je kan alles op onze website bekijken of bladeren door onze digitale catalogus.

Schrijf je nu al in voor onze visiedagen!


De visiedagen in Cinema Zuid Antwerpen en Studio Skoop Gent staan volledig in het teken van de reeks Focus Franse Film. In Cinema Zuid komt regisseur Emilie Deleuze (Jamais contente) langs voor een nagesprek.

Op de visiedag in Lumière Brugge verschijnen drie belangrijke gasten op het appel. Fien Troch deelt haar ervaringen bij Home, hoofdacteur Valentijn D’Haenens bij Stranger in Paradise. Line producer Wim AH Goossens vertelt in geuren en kleuren hoe Cloudboy precies werd gemaakt.

Uiteraard kom je tijdens onze visiedagen ook alles te weten over de nieuwigheden binnen onze werking én de andere opties om ons aanbod tijdens het schooljaar te verkennen…

Verzeker je zitje en schrijf je nu alvast in!

'Question and answer' met een filmmaker

Fien Troch engageert zich voor nagesprekken bij haar laatste film Home omdat ze naar eigen zeggen heel graag in dialoog wil gaan met het jonge publiek. Dit zal beslist veel losmaken!

Bij Cloudboy strikten we Line producer Wim AH Goossens. Hij maakte de productie mee van A tot Z. Wim palmt moeiteloos de groep in met fijne anekdotes en beantwoordt met plezier alle vragen!

In het najaar van 2017 organiseren we i.s.m. 11.11.11. enkele vertoningen van Stranger in Paradise in het bijzijn van regisseur Guido Hendrikx en hoofdacteur Valentijn Dhaenens.
Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt deze film de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Voor een overzicht van de data en locaties, check de filmpagina!

Focus Franse Film


Voor een tweede maal stelden we voor onze reeks Focus Franse Film een frisse selectie van zes Franstalige films samen. Vanaf september 2017 is bij deze films een lesmap beschikbaar inclusief een Franstalige fiche voor gebruik in de lessen Frans.

De zes nieuwe titels zijn: Ma vie de Courgette, Jamais contente, Un sac de billes, Demain tout commence, Réparer les vivants en Django.

Klik hier voor een overzicht van de volledige reeks (sinds schooljaar 2016-2017).

Jouw feedback over ons lesmateriaal

Daar zijn we erg benieuwd naar!

Om onze lesmappen, introfilms, afspeellijsten op YouTube, Pinterestpagina’s… nog beter af te stemmen op jouw noden horen we graag jouw feedback via deze online bevraging. Of misschien heb je zelf nog nieuwe lumineuze ideeën? We horen het graag…
Bedankt voor je input!

Extra introfilm in onze filmzalen


Wist je dat wanneer je een film in één van onze filmzalen bekijkt, je leerlingen een introfilm op maat te zien krijgen? Vóór de hoofdfilm start warmen we de leerlingen op aan de hand van enkele boeiende weetjes, kijktips en verwijzingen naar belangrijke scènes. We strikten voor een aantal films zelfs de regisseur of een acteur om de leerlingen te woord te staan!

(Beeld: interview met hoofdacteur Roland Møller uit Land of Mine)

Extra inspiratie op Pinterest


Wist je dat we vanaf dit schooljaar bij elke film uit ons programma een pak extra inspiratie bundelden op een Pinterest prikbord?

Neem zeker een kijkje!

Kortfilmkanaal


Speciaal voor leerkrachten brengen we goeie en pedagogisch interessante kortfilms samen op één online platform. Met ons kortfilmaanbod spelen we graag in op actuele en relevante thema’s die naadloos aansluiten op de leerdoelen en VOETen. Kortfilms zijn een ideale manier om te werken aan de beeldgeletterdheid van je leerlingen en bovendien heel handig: de speelduur bedraagt max. 20 minuten, zo passen film en bespreking netjes binnen één lesuur! We bundelen films voor verschillende leeftijdscategorieën en voorzien telkens een lesfiche.


De allereerste schoolvoorstelling van My First Highway vond plaats op de vorige editie van Filmfest Gent. Benieuwd naar de reacties van de leerlingen en hun leerkrachten? Check dan dit filmpje. Ook als je wil weten waarom Lessen in het donker volgens hoofdacteur Aäron Roggeman een cool idee is :-)

Je kan My Firsth Highway nog steeds boeken voor schoolvoorstellingen. Test zeker ook eens de formule film + nagesprek uit. Al door verschillende scholen getest… en goedgekeurd! Zowel regisseur Kevin Meul als Aäron Roggeman himself komen graag langs om hun ervaringen te delen.

Hidden Figures


Een inspirerende film, dat is wat we nu nodig hebben! Hidden Figures vertelt het verhaal van drie knappe koppen die meewerkten aan het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Drie onconventionele wetenschappers: niet alleen waren ze vrouwen; ze hadden ook nog eens een donkere huidskleur.

Een zeer relevante film inclusief topcast (Janelle Monae!), funky soundtrack van Pharell Williams en lekker veel wiskunde.

En… wij maakten er een lesmap bij in opdracht van distributeur 20th Century Fox!

Meer info

Cafard, de graphic novel


Naast de magistrale animatiefilm tippen we je graag ook de graphic novel van Cafard.

Net zoals de film volgt het boek het wedervaren van het ACM-korps door de ogen van worstelkampioen Jean Mordant. Waargebeurde feiten verpakt in een knap fictieverhaal. Een mooi verlengstuk op de film en lesmap om met je leerlingen mee aan de slag te gaan! Of gewoon om te blijven nagenieten…

Je kan het boek nu bestellen voor €9,99 bij Uitgeverij Lannoo.

Le ciel attendra


Sonia, 17 jaar, stond op het punt een onomkeerbare daad te plegen om een plaats in het paradijs voor haar familie te “verzekeren”. De zestienjarige Mélanie wordt via het internet verliefd op een “prins”. Of ze nu Anaïs, Manon, Leila of Clara heten, op een dag kunnen ze allemaal in de klauwen van ronselaars vallen… Is er een weg terug?

Actueel en urgent
De film sluit op een gevoelige manier nadrukkelijk aan bij de harde feiten die zich voordoen in de actualiteit – gisteren, vandaag en morgen. Dit maakt de film zeer relevant, zowel voor leerlingen, ouders als leerkrachten.
Le ciel attendra kan geboekt worden voor schoolvoorstellingen. Lessen in het donker werkte een lesmap uit bij de film in opdracht van distributeur Cinéart.

Klik hier voor meer info over de film en boekingen + om de lesmap te downloaden.

Three Generations


Tegen het decor van herfstig New York City ontmoeten we een ongewoon gezin, waarin drie generaties familieleden in een bijzondere symbiose leven. De jongste telg van de familie is Ray, ter wereld gekomen als Ramona. Ray is geboren in een meisjeslichaam, maar beslist op zestienjarige leeftijd tot een geslachtsaanpassende operatie die hem van zijn oude cocon zal bevrijden…

Three Generations is beschikbaar voor schoolvertoningen. In opdracht van distributeur The Searchers maakten wij een lesmap bij de film.
Graag tippen we je ook om een vertoning te koppelen aan en workshop van Wel Jong Niet Hetero. Net zoals bij andere vormen van diversiteit is het belangrijk jongeren op voldoende jonge leeftijd te informeren, niet alleen omdat ze misschien zelf worstelen met hun genderidentiteit, maar ook om transfobie tegen te gaan en acceptatie in de maatschappij te bevorderen.

Klik hier voor meer info en de trailer.

Uitverkoop kortfilmpakketten: -50%!


Werk je graag met film in de klas? Dan zijn onze kortfilmpakketten voor jou een must! We hebben een pakket voor kleuters, basis- en secundair onderwijs. Elk pakket bestaat uit een DVD met meerdere kortfilms én een handige lesbundel met methodieken. Meer info

We plaatsen voortaan kortfilms op ons nieuw kortfilmkanaal (vanaf september 2016). Daarom verkopen we onze voorraad kortfilmpakketten uit: 50% korting per pakket!

DVD pakket over wilde dieren in de stad


Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen: “Wat doe jij hier?” Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: “En jij, wat doe jij hier in Brussel? Is de stad wel iets voor jou?”

Brussels Wild is meer dan een dierendocumentaire, het gaat vooral over hoe mensen met deze dieren omgaan. Boswachters, groendiensten, onderzoekers, jonge gezinnen, eenzame ouderen… Hoe gaan zij om met wilde dieren in hun achtertuin? Een ideale opstap om te werken rond ecologie, samenleven, biodiversiteit en verstedelijking.

Bij deze documentaire hoort een educatieve affiche en een extra digitale lesfiche (wanneer je de film boekt). De omkadering is afgestemd op 2en 3e graad LO, maar de film kan zeker ook voor SO en BO.

Bekijk de film in één van onze filmzalen of koop de DVD aan bij ons (€25, incl. extra lesfiche). Bestellingen: manon@lesseninhetdonker.be

Meer info

Op zoek naar een goede film om de vluchtelingencrisis dichter bij je leerlingen te brengen?


Dan tippen we je graag The Art of Becoming (speelduur: 60 min). Een beklijvende documentaire over drie minderjarige vluchtelingen op zoek naar een betere toekomst. Met hun portret breng je het grote verhaal héél dichtbij.

Het pakket omvat de dvd van de documentaire, een lesboekje, de brochure van Vluchtelingenwerk Vlaanderen ‘Wat is een vluchteling?’ en een link naar de korte reportage ‘Gebroken vleugels’, waarin de filmmakers een jaar na zijn uitwijzing Mamadou gingen opzoeken in Senegal.

Prijs van het pakket: € 25 (verzendingskosten inbegrepen).
Bestellen kan per mail.